Актуелно

Дијагностика

Брзи, прецизни и економични, POC (point of care) тестовите се подготвени да го револуционизираат пазарот на тестирање

Тестовите за антиген SARS CoV-2 се ефективни бидејќи се засноваат на истиот формат на имуноанализа на страничен проток (LFIA) што се користи во домашните тестови за бременост и можат да помогнат да се следи и задржи ширењето на пандемијата поради леснотијата на употреба во клиниките и на крајот во домови. Иако чувствителноста на тестовите на POC засновани на антиген помала од оној на PCR-тестот, повторувачкото брзо тестирање на пошироката јавност, исто така познато како тестирање за надзор, може да направи подобра работа во идентификувањето на заразни лица отколку сигурните, но незгодни тестови за PCR. Голем дел од брзите антигенски тестови допрва треба да се распоредат, но доколку успешно се направат, ќе се претвори во преседан за брз развој и распоредување на антигенски тестови доколку се појави друга епидемија или пандемија на Covid-19. Земјите со ниски примања не можат да си дозволат тестирање на широка популација, но постои интерес за брзи антигенски тестирања како основна дијагностичка стратегија заради нивната ефикасност. 


Целата статија можете да ја прочитате ТУКА>>>