Бакар-оксид респираторните маски може значително да го намалат ризикот од вкрстена контаминација на SARS-CoV-2

Научен труд за ефикасноста на маските од бакар оксид против вирусот SARS-CoV-2 може да се најде на https://researchsquare.com/article/rs-60610/v1. Се покажа дека маската го неутрализира вирусот во рок од 1 минута од контакт. Резултатите дека маската и својствата на бакар оксидот се антивирусни се признаени низ земјите во цела ЕУ. 

Употребата на заштитни респираторни маски за лице е усвоена универзално како важна мерка во борбата против COVID-19. Маските се контаминираат со симптоматски и асимптоматски инфицирани лица со SARS-COV-2 и вирусот може да остане одржлив на површината на маските неколку дена. Иако редовните респираторни маски за лице се маски за еднократна употреба, овие маски се користат во голема мера и не се отфрлаат по употребата од општата популација. Допирањето на маската за време на употребата, повторната употреба и отстранувањето се случува често, а тоа може да доведе до зголемен ризик од инфекција и понатамошно пренесување.


Целата статија можете да ја прочитате ТУКА>>>